loader

Mladomisniče Antune

Mladomisniče Antune

7.11.2021.

Dragi mladomisniče Antune.

 

Čestitam ti što si čuo Isusov poziv  dođi i slijedi me, i pošao i slijedio Učitelja. SRETAN Imendan tebi i tvome ocu,  a i svima koji danas imaju imendane. Da se i pohvalim prije ravno 40 godina          i ja sam rekao Evo me. Mene pošalji – Đakovo 1979.

 

          Čestitam tvojoj obitelji, roditeljima  bratu i sestrama, jer svaka klica mora se zaštititi, zalijevati da bi donijela plod, ovo je prvi plod što si po rukama svoga ordinarija kardinala Bozanića postao svećenik.

          Tokom svoga djetinjstva i mladosti vjerujem da si često promatrao svoj grad Zagreb sa ovoga Šalatskog brijega. Sada ga promatraš svećeničkim očima. To je onaj vinograd žitna polja u koji te Gospodin šalje, to je ona žetva  koja treba radnika. Ovi koji smo pored tebe, mi smo kao ono stado koje se nije izgubilo, no poslani smo tražiti izgubljene ovce. Upotrijebiti svih 5 talenata koje ti je Bog povjerio.

      Pogledaj one prozore u Babonićevoj i dalje iza kojih se krije glad, ne kruha nego Boga pogledaj i one koji su odbacili ili barem zaboravili da Bog jeste, oni te traže i vapiju,  dođi pokaži nam Oca, pokaži nam  da Bog jeste i da nas voli. Pogledaj one koji pored nedavnih povorki za život u našim gradovima   propagirari, krv, smrt, i takozvanu slobodu. Oni te trebaju.                   U subotu dok ste vi imali ređenje, istoga dana našim ulicama, ulicama voljenog Zagreba kretala se jedna kolona,,, Povijest nas uči da su mnoge civilizacije propale i nestale kada su uništavale obitelj,  nisu poštivale prirodne zakone , kada su uništavale, brak vezu muškarca i žene.  To je područje tvoga i našega djelovanja svi smo pozvani biti svjedoci Boga koji voli čovjeka , svjedoci do na kraj svijeta, ali i Krista  raspetoga i Uskrsloga.                                                                                      

          Ova slavlja koja imamo brzo će proći a ti ostaješ u svojoj životnoj lađi i veslaš često i uz protivne vjetrove. No, želim ti da nikada ne budeš sam, Bog ti želi biti suputnik, Bog ti želi osvjetljavati put.

          Dragi mladi subrate svećeniče, nemoj nikada biti egoista niti sebe stavljati ispred Boga, mnogi će te hvaliti, tvoju ljepotu, sposobnosti, talent, kada te budu pozivali da nastupaš, da te tapšu po ramenima tada se zabrini da li si na pravom putu. Sjeti se Cvijetnice i  naroda koji kleče, Hosana sinu Davidovu, sjeti se i nekoliko dana kasnije  velikog Petka „Raspni ga raspni, isti ljudi, podsjećam te što nam je rekao naš Učitelj «Evo šaljem vas kao ovce među vukove  ili « Mene su progonili i vas će…» Ako su Sinu Božjemu govorili da đavla ima… ne čudi se ako te budu osuđivali.                                                                                                                     

          Kad ti bude teško, kad se osjećaš potišteno, otiđi do onih koji su najsličniji Kristu patniku, naši bolesnici u bolnicama,,, starci po kućama tu ćeš doživjeti Božju blizinu, donesi im  svoje uho, da ih čuješ, donesi im Riječ utjehe, donesi im samoga Boga u euharistiji, osjetit ćeš zašto si pošao za Kristom Učiteljem.      Želio bih ti poručiti „vae soli,,, Svećenici su tvoje najbolje društvo, tu se smiješ veseliti, šaliti posvađati a opet će te i razumjeti. Jedno te molim  nemoj NIKADA ružno govoriti o drugima,  radije budi onaj koji će pomoći, koji će pokušati  razumjeti a ne osuđivati.                                                                                                                 

          Govoreći jezikom suvremenog čovjeka, imaš savršeni auto, savršene istrumente ali da bi se pokrenuli, pravilno radili treba im pogonska energija. Ti kao vjernik, kao svećenik moraš svakodnevno crpiti svoju snagu  od Boga svojom osobnom i zajedničkom  molitvom. Brevijar, krunica,  razmatranje hranjenje euharistijom  to je ono što daje život i to život vječni. „Ako ne blagujete Tijela i ne pijete Krvi , nemate  života u sebi ..“ nemate što dati današnjem  čovjeku.                                                                                                   

          Pogledaj ovaj naš napaćeni Hrvatski narod on treba pastira koji neće pobjeći u nevoljama koji će ga voditi na prave pašnjake, i čiste izvore vode. Mi stariji smo prije 25-30 godina osobno iskusili snagu molitve, Jakost krunice, pomoć Božju i nebeske Majke i sv. Ante. Nitko osim nas Hrvata nije želio HRVATSKU,  ali Hrvatski čovjek vratio s svojim korijenima vratio se Molitvi, svaki vojnik imao je oko vrata Marijinu krunicu, a majke i supruge su danima molile, ustrajno molili Božju pomoć i uspjeli smo.                                                                                            

          Nitko nas nije trebao kao samostalnu državu, no tvoj otac i majka i stotine tisuća drugih rekli su Hrvatska ako treba darujem ti svoj život, Ali  „rat „ za bolju Hrvatsku nije prestao od vas mladih se ne traži da je puškom branite nastavite borbu „ Za Krst časni i slobodu zlatnu,,“ Bože i dalje čuvaj Hrvatsku i ne dozvoli da se hrvatski čovjek udalji od tebe, ne dozvoli da iz svoje obitelji ukloni križ, ukloni molitvu, ne dozvoli da se ubija život,  kad je tek počeo, ili kad polako sagorijeva. Hvala ti nebeska Majko Hvala ti sveti Antune, hvala ti Alojzije Stepinče, hvala ti Kuhariću...                                                                                                                             

          Ti moraš biti pastir koji će biti vođa, davati primjer molitve, brige za čovjeka od začeća do prirodne smrti. Novac i bogatstvo  nije niti smije biti bog, Svećenik mora biti čovjek koji sebe daruje drugima, . Naše svećeničke pogreške narod će oprostiti, ali ako smo škrti , srebroljupci neće nam oprostiti, a slava, posjedovanje uspjesi samo su trenuci koji brzo prolaze. S nama žive naša dobra djela, „Što god učiniste jednome od ovih malenih meni ste učinili..“                                                                                                          Jedan mladi svećenik župnik, doktor, čudio se kako mu ne uspijeva obratiti župu i vjernike. Reći ću jednu stvarnost NE MOŽEŠ nikoga OBRATITI, možeš ponuditi Kristovu riječ, možeš pozvati, Ako hoćeš, ... a moraš uvijek  biti primjer – SVJEDOK.                                                 

          Poznavajući tvoje sposobnosti vjerujem  da ćeš ići dalje na studij i dobivati sve odgovornije dužnosti , u slavi se ne uzvisi, ne uzoholi, uvijek budi blizu najslabijima, jer tako ćeš vršiti volju Božju. Sv Pavao,,, „ bijah nejakima nejače ..da ih za Krista osvojim,Želim  ti da svakim svojim danom vršiš volju Božju                                                                                                              

          Marija i Tonči do sada ste molili za svoju djecu, prikazivali križeve i patnje od sada još i više neka vas Bog blagoslovi i čuva.   Dragi prijatelji sa Šalatskog brijega hvala vam za svu ljubav koji nesebično darujete generacijama sjemeništaraca i svećenika, HVALA vam i neka vam  Bog bude plaća sada i u vječnosti.

 

                 Vladislavci  - Zagreb  na svetog ANTU  2019.